UPOZNAJTE
MAYANTU TIM

Iako obje rođene u Zagrebu, Ana i Lorena prvi put se susreću u Amazonskoj prašumi. Osim što su pronašle jedna drugu, uvidjele su jedinstven model poslovanja Wild Harvest!

Kroz vlastitu robnu marku donosimo Vam čudotvorne proizvode iz svakodnevnog života amazonskih plemena. Ove se biljke često spominju u šumskim legendama nazivajući ih čarobnim zbog izuzetno pozitivnog djelovanja na ljudsko tijelo.

Ekonomski razvoj temeljen na bogatstvu prirodnih resursa nerijetko destruktivno djeluje na životnu sredinu. Razvoj industrije u Amazoni donosi gubitak tradicionalnih vrijednosti popraćen nedostatkom edukacije i obrazovanja. U nedostatku boljeg izbora, indijansko stanovništvo sudjeluje u ilegalnoj drvnoj industriji, intenzivnom uzgoju na plantažama i lovu na egzotične životinje. Ono čini jeftinu radnu snagu i najniži sloj siromaštva. U konačnici, čak i prodaja plodova voćki postaje dijelom deforestacije. Pod pritiskom brže-više-lakše ljudi sijeku palme kako bi ubrali plod, a imućni doseljenici potiči izgradnju plantaži kojima se uništava bioraznolikost amazonske prašume. Na posljetku sirovine iz ovih izvora dospijevaju na europsko tržište te kvalitetan proizvod postaje društveno neprihvatljiv. 

Želimo da amazonska stvarnost postane predmet prošlosti – a taj ključ je u rukama svih nas!

Projekt wild harvest, čiji je Mayantu ponosan član, pokrenut je u cilju provođenja održive žetve samoniklog bilja i podrške lokalnoj zajednici, kako bi u konačnici tržištu osigurati potrebne količine sirovine iz održivih izvore, i time uklonili potrebu za destruktivnim djelatnostima. Zajednice su educirane u berače – penjače koji se uz pomoć posebno oformljenog modela užadi uspinju do plodova na vrhovima palmi. Područja žetve su mapirana te im se svake godine iznova vraćamo. Žetva samoniklog bilja zahtjeva više radne snage, ali ujedno čuva Amazonu za buduće naraštaje. Kroz program Wild harvest učimo kako iskoristiti prašumu, a pritom ne uzimajući ništa od nje. U socioekonomskim procjenama autohtonih indijanskih zajednica, samo berba buriti palme predstavlja oko 5-15% ukupnog prihoda kućanstava za obitelji. Osnivanjem “Mayantu” tvrtke za istraživanje i razvoj u prirodnim znanostima, prevladavamo administrativne prepreke i donosimo proizvode lokalnih zajednica Amazone na Europsko tržište.

Uz Vas i globalno podržavamo konzervacijske projekte, a šumska prostranstva otkrivaju novu ekonomsku vrijednost.

Pokretanjem Mayantu pozivamo sve avanturiste, zaljubljenike u znanje, ljubitelji divljine, tradicije i humanosti, da nam se pridruže na našem putu.

Iako obje rođene u Zagrebu, Ana i Lorena prvi put se susreću u Amazonskoj prašumi.

Ana je radila u prirodnom rezervatu kao upravni menadžer, dok je Lorena, za vrijeme svog šestomjesečnog putovanja Južnom Amerikom sasvim slučajno došla u isti hostel grada Iquitos. Osim što su pronašle jedna drugu, uvidjele su jedinstven model poslovanja temeljen na održivoj žetvi divljeg bilja – Wild Harvest!  Kratko poznanstvo bilo je dovoljno da se njihova priča, godinu dana kasnije, nastavi poslovnom suradnjom u Zagrebu.

ANA BOROVIĆ – strastveni biolog i konzervacionist

Primitkom diplome na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Zagrebu, Ana se pridružuje programima za razvoj odgovorne trgovine lokalnim namirnicama u Južnoj Americi. Tijekom tri godine rada u prirodnom rezervatu na poziciji upravni menadžer sudjeluje u brojnim projektima divlje žetve. Širenje projekta nametnulo se kao logičan korak za daljnji napredak i osobni doprinos. Danas je ponosan vlasnik Hrvatske tvrtke za istraživanje i razvoj u prirodnim znanostima – Mayantu.

“Sretna sam što ljudi pomalo shvaćaju da planeta Zemlja može napredovati bez nas ljudi, ali ljudi ne mogu živjeti bez Zemlje.”

LORENA KONJEVIĆ – znatiželjnog i poduzetnog duha

Po završetku studija na Ekonomskom fakulteta u Zagrebu, Lorena se zapošljava u tehnološkoj korporaciji IBM. Korporativan svijet nije zadovoljio njen slobodan karakter stoga napušta karijeru. Sljedećih 6. mjeseci provodi na putovanju Južnom Amerikom. Obilazak područja izrazito niske razine edukacije i nesvjesno neodgovornog poslovanja, Loreni je odredilo buduće poslovno usmjerenje. Po povratku u Europu, pokreće konzultantsku kompaniju sa sjedištem u Londonu, s ciljem savjetovanja poduzeća usmjerena ka’ održivom razvoju i društveno odgovornom poslovanju.

“Vjerujem da ljudi imaju dobre namjere ali neznanje ih odvodi u krivom smjeru, svatko od nas može učiniti nešto za dobrobit sebe i drugih ljudi, a pritom ne uništavajući prirodu.”

Prema legendi, u dubinama Amazonske prašume, živi Mayantu.

Nitko nije siguran kako izgleda, no priče prenose da je Mayantu gmazovsko stvorenje slično goblinu, s ljuskavim tijelom i licem žabe. Ono luta između dvije dimenzije, fizičke i duhovne, sa sposobnostima kojima se lako kamuflira u koru drveta ili uzima oblik životinje. Za razliku od mnogih drugih mitskih stanovnika Amazonske prašume, Mayantu nije zao duh. Najčešće pomaže ljudima u nevolji.

Za Mayantu se kaže da posjeduje znanje o ljekovitom bilju prašume kojima liječi ljude u nevolji.

Ipak, Mayantu ne pomaže onima koji dolaze u prašumu s lošim namjerama, niti im nanosi zlo. Pomalo izazva zbunjenost ne bi li ih preplašio u njihovom lutanju prašumom. U današnje vrijeme, Indijanci plemena Yagua sa amazonskih otoka u blizini Iquitosa, i dalje štuju Mayantu koji simbolizira duhovnu snagu i sklad prašume te njezinih ekosustava.

 

“Puno malih ljudi na puno malih mjesta, a koji naprave puno malih koraka mogu promijeniti svijet.”

 

Mayantu je nastavak dugogodišnjih projekata provođenih u Amazoni, od prvih koraka edukacije lokalnog stanovništva do pokretanja održivog poslovanja i  naposljetku širenja izvan granica Amazone.

Kroz program Wild harvest učimo kako iskoristiti prašumu, a pritom ne uzimajući ništa od nje. Pokretanjem Mayantu pozivamo sve avanturiste, zaljubljenike u znanje, ljubitelji divljine, tradicije i humanosti, da sam se pridruže na našem putu.

Želimo da amazonska stvarnost postane predmet prošlosti – a taj ključ je u rukama svih nas!

 
 

Društveno odgovorno poslovanje (DOP) predstavlja poseban koncept poslovanja u kojem poduzeća dobrovoljno nastoje uskladiti svoje poslovanje s potrebama društva u najširem mogućem smislu.

Što poduzeće proizvodi, na koji način proizvodi, koje resurse upotrebljava, kako kupuje, kako prodaje, kako utječe na okoliš, kako zapošljava, kako se odnosi prema zaposlenicima, na koji ih način osposobljava za rad, kakvi su radni uvjeti, kako ulaže u društvenu zajednicu te poštuje li ljudska i radna prava samo su neka od pitanja koja određuju ukupni utjecaj tog poduzeća na društvo.

Stabilna integracija šumskih zajednica uz odgovornu i održivu žetvu samoniklih divljih palmi uspješno prati rastuće potrebe naših kupaca koristeći samo plodove koje pruža prašuma, bez invazivnih metoda obaranja stabala, krčenja šume i plantažnog uzgoja.

Ekonomski razvoj temeljen na bogatstvu prirodnih resursa nerijetko ima destruktivno djelovanje na biološku i kulturološku raznolikost. Pod pritiskom brže-više-lakše intenzivna žetva 40 m visokih palmi često se provodi destruktivnom metodom obaranja stabala. Uspostavljanje plantaži pogodnih zbog kontroliranih uvjeta i nižeg rasta palmi, često je uvjetovano krčenjem prašume metodom spaljivanja tla.  Neotklonjiva posljedica ovakvog pristupa ogleda se u sve izraženijem iscrpljivanju prirodnih resursa kao i opasnim ekološkim problemima. Osuđujemo destruktivne i nehumane metode rada uz aktivnu borbu za odgovorno poslovanje prema društvu i prirodi.

Mayantu svoju djelatnost temelji na ekonomskim, socijalnim i ekološkim načelima, svrstavajući otvoreni i pošteni odnos prema društvenoj zajednici u najviše prioritete.

Orijentirani smo na podršku projekata vezanih za održivi razvoj. Sve poslovne aktivnosti obavljamo po pravilima etičkih vrijednosti i znanstvenog pristupa. Poslujemo transparentno, poštujemo ljude i svijet u kojem živimo. Uz održivu proizvodnju, veliku pozornost stavljamo i na brigu za naše kupce. Svi proizvodi podvrgnuti su godišnjoj laboratorijskoj analizi. Sam način obrade plodova postupkom hladnog prešanja čuva vrijedne aktivne sastojke i vitamine. Pri transportu koristimo spremnike od inox materijala, te nastojimo držati proizvode što kraće na skladištu kako bismo pružili svježa prešana ulja s maksimalnim rokom trajanja. Pri odabiru ambalaže koristimo najkvalitetnije materijale od zatamnjenog stakla koje čuva  fizička i kemijska svojstva sastojaka. S ponosom možemo reći da minimalno poslujemo sa materijalima od plastike.

Kombiniranjem amazonskih sirovina s proizvodima naših hrvatskih obiteljskih gospodarstvenika u jedinstven proizvod pronašli smo način da podržimo hrvatske seljake dok se istovremeno borimo protiv siromaštva i degradacije prirodnih dobara na svjetskoj razini. Proizvodnjom i istraživanjem lokalnih i amazonskih sastojaka na tragu smo kreiranju novih hrvatskih proizvoda koji će spojiti domaće poljoprivrednike i egzotične sirovine.

Naši partneri

Eco Ola

Uzgoj hrane uz najviše standarde očuvanje biološke raznolikosti i suradnju s lokalnim stanovništvom.

Acaté

Tim domorodačkih vođa, poduzetnika i i akademika, za očuvanje lokalnih zajednica, sa sjedištem u Peru.

Reserva Tapiche

Privatan rezervat za očuvanje primarne tropske šume, Amazona, Peru.

where wildlife is wild, as it should be!