Neposredno po primitku diplome na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Zagrebu, ostvarujem dječački san i odlazim u Južnu Ameriku. Kao strastveni biolog i konzervacionist radim na manjim projektima u Patagoniji NP Torres del Paine, a potom dobivam angažman na zaštiti tropske kišne šume u rezervatu Tapiche regije Loreto, Amazona. Rezervat je otvoren za posjetitelje koji svojim donacijama podržavanju lokalnu zajednicu.

Nisam ni slutila da ću jednoga dana upravljati prirodnim rezervatom u Amazonskoj prašumi.

Osnovan 2011. godine sa svrhom pružanje poslovnih mogućnosti za lokalno stanovništvo, rezervat Tapiche jedini je projekt ovog tipa u regiji. Lokalne zajednice, veličine do 20 kuća, ostatci su svojevrsnih kampova iz vremena eksploatacije kaučuka. Novo doba donijelo je novu navalu zapadne industrije, no ovaj put u obliku drvne industrije. U nedostatku boljeg izbora, lokalno stanovništvo prihvaća nehumane uvijete rada i robovlasničke dnevnice (20kn/dan) na radnjama destruktivnim za vlastiti dom. Uspostavljanjem rezervata, nekadašnji krivolovci i drvosječe imaju mogućnost hodati džunglom s turistima te prenositi svoja znanja i iskustva iz “prošlog života”.

Ovisno o vremenu posjeta, posjetitelji su uključeni u razne projekte. Primjerice, tijekom srpnja i kolovoza sudjeluju u prikupljanju kornjačinih jaja i njihovom relociranju na čuvanu plažu za daljnju inkubaciju. Time štitimo mladunce od ilegalne trgovine egzotičnim životinjama. Kroz projekt podučavamo kako razlikovati neoplođena ili oštećena jaja, za prehranu lokalnog stanovništva bez štetnog utjecaja na brojnost vrste.

Nerijetko možete vidjeti razne konstrukcijske radove koji se odvijaju neovisno o prisutnosti turista. Cjelokupan materijal dolazi od prirodno palih stabala i gradnja ovisi o onome što se nađe na šumskome tlu. Kao jedan od brojnih projekata, podignuta je 32 m visoka promatračnica, s predivnim pogledom na lagunu!

Razvojem projekta wild harvest udružili smo lokalna sela, organizacije i poslodavce u društveno odgovorno poslovanje plodovima Amazone. Uz velik broj novootvorenih trgovina i već široko razvijeno globalno tržište zdrave prehrane, teško je bilo zamisliti da još postoje neotkrivene prirodne tajne. Međutim, neistražena Amazona opet je uspjela iznenaditi. Istraživanje i razvoj prehrambeno-kozmetičkih proizvoda i širenja na Europsko tržište nametnulo se kao logičan korak za daljnji napredak. Bilo je potrebno tri godina rada, istraživanja i sazrijevanja kako bi odlučila napustila Amazonu i zaploviti u nove bitke administrativnih prepreka i stvaranje Mayantu.

Za više informacija i direktan uvid u rad rezervata posjetite web stranicu tapichejungle.com

Nastojimo pokazati da kroz odgovorno korištenje prirodnih dobara i ekonomski razvoj  možemo očuvati biološku i kulturnu raznolikost.

Za one koji žele znati više, kompletan tekst članka objavljen je na stranicama travel-advisor.eu

Rezervat Tapiche je za one koji su u potrazi za izvornom džunglom te su u svojoj potrazi spremni prijeći dodatne kilometre. Ovdje ste okuženi divljinom u smjeru od 365 °. Predivno i pomalo zastrašujuće u isto vrijeme.