Imali smo priliku pratiti predstavljanje Mayantu proizvoda od strane fitoaromaterapeuta, gđe. Mirele Ilenić. Ovim putem se prvenstveno zahvaljujemo Mireli što je prepoznala kvalitetu proizvoda koje nudimo, te samoinicijativno preporučila i objasnila njihovo korištenje u izradi prirodne kozmetike.

Kasnije doznajem da Mirela nastoji prezentirati sve ono korisno, važno i kvalitetno, a dostupno na tržištu, kako bi u konačnici svi oni koji se time bave izrađivali kvalitetnu kozmetiku – svaka čast Mirela & hvala!

Što je Mirela rekla o Mayantu uljima donosimo u nastavku članka, a snimku live javljanja možete pogledati na ovdje.

Drvna smola Zmajeva krv

Povijest korištenja Zmejeve krvi u Europi vuče svoje korijene još iz drugog svjetskog rata, u kojemu su vojnici koristili Zmajevu krv kako bi zacijelili rane zadobivene u borbi. K tome mogu nadovezati osobna znanja i iskustvo korištenja ove smole u amazonskoj prašumi. Vrlo je zgodno biti okružen ovom biljnom vrstom u surovom okolišu. Na svaku porezotinu ili ubod insekta, posegnuli bi prema kori ovog stabla, te izlučenu smolu utrljali direktno na kožu.

U pozadini priče koja objašnjava samo djelovanje Zmajeve krvi ističu se dvije komponente:

Proantocijanidin koji smoli daju plavo-ljubičasto-smeđu boju, ističe se kao važna komponenta za njegu kože zbog svog jakog antioksidativnog djelovanja. Dakle, sprječavaju oksidativni stres kože, te možemo reći da ima jače djelovanje od vitamina E.

Lignan – komponenta koja ubrzava zacjeljivanje kože i do četiri puta brže nego što to koža sama radi. Djeluje kao cikatrizant, stimulira stvaranje kraste i kolagena, odnosno migraciju fibroblasta. Rana time puno brže zacijeli i sprečava se pojavu neke sekundarne infekcije. Kao podsjetnik nadodajem, fibroblasti su nespecijalizirane stanice u dubokim slojevima kože, koji “čekaju poziv” za dolazak na površini i diferencijaciju u vrstu stanice koja koži nedostaje.

Jednostavna primjena je primjerice kod zanoktica na noktima, sitnih porezotina kod depiliranja, te naravno brijanja kod muškaraca. No zanimljivo, česta primjena je i kod djece, te njihovih brojnih padova, oguljenih koljena i laktova. Djeca vrlo lako prihvaćaju smolu zahvaljujući ovom neobičnom nazivu Zmajeva krv. Eto na ranu smo im stavili “krv od Zmaja”, baš zanimljivo. Nakon utrljavanja u kožu, brzim ali blagim pokretima, stvara se tanak zaštitan sloj preko rane, poput tekućeg flastera.

Hladno prešano ulje Buriti

Hladno prešano ulje buriti je drugi proizvod u nizu koje nam je predstavila Mirela. Ono nam je već poznatija sirovina koju su mnogi od Vas isprobali. Poznat je po svojoj narančastoj boji uslijed visokog sadržaja beta karotena, te izrazito popularan u izradi krema za sunčanje.

Preporuka je koristiti ulje u kombinaciji s nekim drugim brzoprodirujućim uljem poput marelice i sezama. Buriti je i nešto gušće ulje, teksturom podsjeća na ulje jojobe, stoga će u kombinaciji s lakšim uljima brže prodrijeti u kožu. No, ukoliko stavite manju količinu, možete ga nanositi izravno, bez miješanja s drugim uljima.

Često pitate koji je zaštitan faktor ulja buri, ono se procjenjuje na SPF 10. Buriti je prvenstveno ulje za brže postizanje, i održavanje, brončanog tena uz slabiju zaštitu od UVA i UVB štetnih zraka.

Nemojmo zaboraviti i mogućnost njegove svakodnevne uporabe

Prvenstveno u popularnoj antiage kozmetici. Veliki neprijatelj kože je stres, jedan od glavnih “proizvođača” slobodnih radikala. Oni u koži oštećuju kolagenska i elastinska vlakna, te dolazi do otežane sinteze pojedinih proteina, što u konačnici uzrokuje ubrzano starenje kože. Osim beta karotena, kombinacije vitamina A i E djeluju kao snažni antioksidansi, te štite kožu od ovih zločestih slobodnih radikala.

Hladno prešano ulje Sacha Inchi

Posljednje smo predstavili sacha inchi ulje, bogato omega 3-6-9 masnim kiselinama, po udjelima točno prema navedenom redoslijedu. Uje se pokazalo korisnim za njegu kožice oko noktiju, koja je po prirodi izrazito suha. Sacha smanjuje transeidermani gubitak vode ali djeluje i protuupalno. Ono ujedno regulira process keratinizacije, odnosno proces odbacivanja mrtvih stanica kože.

Osim u kozmetici, sacha inchi koristi se kao prehrambeno ulje. Laganog je okusa koji blago podsjeća na zeleno povrće i arome oraha. Najčešće se koristi kao dressing za salate, dodatak gotovim jelima poput riže i tjestenine, smoothie pripravcima, jogurtima, te u pripremi raznih umaka. Ne zaboravite, što ne bi dodali svojoj salati, nemojte nanosti niti na svoju kožu.